فرهنگ بومی مازندران یکی از اصیل ترین فرهنگهای این مرز و بوم است. همانطور که میدانید استان مازندران یکی از زیباترین استانهای ایران به شمار میرود که فرهنگ بومیاش هم جزو اصیل ترین فرهنگ های ایران و حتی جهان میباشد.
استان مازندران از یک طرف به دریا و از طرفی دیگر به استان هایی همچون گلستان، گیلان و … راه دارد.

فرهنگ بومی مازندران باعث شده تا مازندران به یکی از قطبهای جاذبه گردشگری در ایران تبدیل شود. حالا چه از لحاظ توریستهای داخلی و یا چه توریستهای خارجی!
فرهنگ بومی مازندران را میتوان به ادبیات خاص، طرز لباس پوشیدن، بازیهای اصیل مازندران، صنایع دستی و … اشاره کرد که در ادامه به همه آنها میپردازیم. پس حتما با جای دنج همراه باشید.
لیست فهرستها
ادبیات فرهنگ بومی مازندران

ادبیات بومی مازندران هم جزو فرهنگ بومی مازندران و یکی از قدیمی ترین زبان های ایران محسوب میشود. ادبیات مازندران به دو بخش تقسیم میشود: 1. زبان 2. لهجه
زبان بومی مازندران
زبان بومی مازندران یکی از گویشها و زبانهای اصیل ایران به شمار میرود.
زبان مازندران جزو گروه زبانهای کناره دریا خزر میشود. گروه زبانهای کناره دریا خزر شامل زبان هایی به مانند: زازاکی، گورانی، تالشی، گیلگی، مازندرانی، تاتی و هرزندی میشود که قدمت آنها برمیگردد به عصر اشکانیان و پهلوی!
همچنین بخوانید: آداب و رسوم مردم مازندران در عید نوروز
لهجه بومی مازندران
لهجه بومی مازندران هم جزو فرهنگ بومی مازندران است. هر منطقه از مازندران طرز صحبت کردن خاص خود را دارند که اگر کسی اهل مازندران باشد، با گوش کردن به لهجه آنها، میتواند بفهمد که آن فرد، اهل کدام قسمت مازندران است.
کارشناسان دوازده لهجه را در مازندران پیدا کردند که شامل “کردکوی، بهشر و نکا، ساری، قائم شهر، بابل، نور و نوشهر، چالوس و تنکابن شرقی، تنکابن مرکزی، علی آباد کتول، قصران باستانی، دماوند، آمل” میشود.
ضرب المثل هایی از فرهنگ بومی مازندران
هر شهر و استانی، لهجه و گویش خودش را دارد و طبق همین لهجه و گویش، ضرب المثل هایی از داخل آن به وجود میآید که فرهنگ بومی مازندران هم از این قائله مستثنی نیست.
البته ما در پست ضرب المثل مازندرانی با معنی به معرفی و تعداد زیادی از این ضرب المثلها پرداختیم که با مراجعه به این پست میتوانید آن را بخوانید.
البته این را هم بدانید که بعضی از شهرستانها هم حتی ضرب المثل خاص خودشان را دارند. مثلا ضرب المثل آمل ممکن است با ضرب المثلهای ساری فرق کند. (به دلیل تفاوت گویش و تفاوت مکانی). البته این تعداد خیلی کم است!
لباس بومی مازندران

از دیگر قسمتهای فرهنگ بومی مازندران میتوان به لباس محلی مازندران اشاره کرد که علاوه بر زیبایی خاصی که دارد، قدمت بسیار زیادی هم دارد که هم زنان و هم مردان، لباسهای خاص خود را دارند.
در ادامه هم به لباس محلی زنان مازندرانی و هم به لباس مردانه بومی مازندران اشاره میکنیم.
لباس بومی زنان مازندران
- شلیته یا چرخی شلوار
- پاپوش که شامل گالش و پاروق میشود
- سرپوش محلی
لباس بومی مردان مازندران
- شلوار یا پشمبال
- نیم تنه
- جامه
- سرپوش محلی یا کلاه نمدی
- پاپوش
بازی های بومی محلی مازندران
فرهنگ بومی مازندران فقط به لباس و لهجه و زبان آنها ختم نمیشود. این استان و فرهنگ دارای بازی محلی مازندران هم میباشد که فقط مخصوص این استان میباشد. این بازیها عبارت اند از:
- چلیک مارکا
- رزین کا
- آغوزکا یا همان گردو بازی
- ریسمان بازی
- گاو جنگی
- سوچلا
پ.ن: به زودی درباره هر کدام از این موارد یک پست خاص نوشته میشود!
فعلا درباره مازندران همینقدر به شما میگوییم. ولی به زودی شما شاهد جامع ترین مقاله درباره فرهنگ بومی مازندران خواهید بود. منتظر بمانید….!