قطعا هر کدام از شما که قصد خرید زمین در هر منطقه ای را داشته باشید، باید حتما برای استعلام داخل بافت بودن زمین اقدام کنید. مگر اینکه قصد شما، خرید زمین در بیرون از بافت باشد. اگر شما تجربه خرید و فروش زمین را داشته باشید که قطعا میدانید که چگونه باید برای استعلام، اقدام کنید.
ولی این پست مخصوص افرادی است که اطلاعات کافی در این زمینه را ندارند و درواقع تازه وارد حوزه خرید و فروش زمین شدند و یا به افرادی که به دنبال استعلامات لازم برای خرید زمین هستند. یکی از فعالیت های تیم جای دنج در زمینه خرید زمین در محمودآباد است و برای همین ما تصمیم گرفتیم تا این پست را برای شما اماده کنیم.
لیست فهرستها
داخل بافت یعنی چه؟

قبل از اینکه بخواهیم درباره استعلام داخل بافت بودن زمین صحبت کنیم، در مرحله اول باید بدانیم که اصلا معنی زمین داخل بافت یعنی چه؟!
بگذارید خیلی ساده و روان، زمین های داخل بافت را به شما توضیح دهم. اگر زمین شما در داخل بافت نباشد، شما نمیتوانید اقدام به ساخت و ساز کنید و درواقع اگر هم خانه یا ویلایی را در خارج از بافت بسازید، کاملا یک عمل غیرقانونی را انجام دادید.
یا بهتر است اینطور بگویم که شما برای زمین های بیرون بافت، نمیتوانید مجوز ساخت بگیرید! پس اگر هدف شما از خرید زمین برای ساخت ویلا یا خانه است، باید حتما مطمئن شوید که زمین شما در داخل بافت وجود دارد و همینجاست که مراحل استعلام، اهمیت خودش را نشان میدهد!
نحوه استعلام کاربری زمین

حالا که با اهمیت داخل بافت بودن زمین آشنا شدیم، حالا بهتر است که بحث اصلی خودمان یعنی استعلام داخل بافت بودن زمین برگردیم و ببینیم که نحوه استعلام کاربری زمین به چه شکلی است.
در مرحله اول شما باید بدانید که کاربری های مختلفی در مناطق شمالی ایران وجود دارد که اگر شما هدفتان از خرید زمین برای ساخت ویلا یا خانه و در کل برای سازه های مسکونی است، باید بررسی کنید که زمین شما در کاربری مسکونی قرار داشته باشد. ولی مثلا اگر قصد احداث مغازه یا یک فروشگاه یا مجتمع تجاری و … را دارید، باید زمینی را بخرید که در کاربری تجاری قرار داشته باشد.
حالا برای استعلام داخل بودن زمین باید در مرحله اول به سراغ دهیاری بروید و از آنها بخواهید که داخل بافت بودن و کاربری زمین را استعلام بگیرند و به شما اعلام کنند. البته این درصورتی است که قصد خرید زمین در روستا را داشته باشید.
ولی نباید به همین مورد بسنده کنید؛ هر جوابی که از دهیاری گرفتید، بعدش باید مجددا به سراغ ارگان های دولتی به مانند جهاد کشاورزی، اداره منابع طبیعی و دفترخانه ها بروید و از آنجا هم استعلام های لازم را بگیرید.
به هیچ وجه فقط به یک مورد بسنده نکنید و حتما مراحل استعلام را هم از دهیاری و هم از ارگان های دولتی که در بالا اعلام کردید بگیرید.
استعلام زمین از دهیاری

همانطور که در بالا توضیح دادیم، باید حتما مراحل استعلام زمین از دهیاری را نیز انجام دهید؛ البته این موضوع در صورتی است که شما قصد داشته باشید تا زمین مدنظر خودتان را در روستا بخرید. برای مثال اگر شما قصد خرید زمین در خشت سر را دارید، باید حتما قبل از خرید به سمت دهیاری روستای خشت سر بروید و مراحل استعلام داخل بافت بودن زمین را انجام دهید.
البته همانطور که گفتیم، باید مراحل استعلام را از ادارات دولتی هم انجام دهید و به یک مورد بسنده نکنید.
استعلام طرح هادی روستایی

طرح های هادی روستایی توسط شهرداری، استانداری و دهیاری ها انجام میشود و برای همین اگر شما قصد استعلام طرح هادی روستایی را دارید، باید برای انجام مراحل استعلام به همین دفاتر و ارگانها مراجعه کنید. یادتان باشد که در استعلام از کارمندان بخواهید تا اطلاعات کامل را در اختیار شما قرار دهند. آنها موظف به انجام این کار هستند!
حالا اگر این سوال در ذهن شما وجود دارد که از کجا بفهمیم زمین در طرح هادی است، باید مستقیما از کارشناسان بنیاد مسکن سوال کنید و درواقع آنها هستند که میدانند زمین شما در طرح هادی روستایی قرار میگیرد یا نه!
استعلام کاربری زمین روستایی
برای استعلام کاربری زمین روستایی هم باید به همان دفاتر و ارگانهایی که در بالا اشاره کردیم مراجعه کنید. یعنی دهیاری، شهرداری، استانداری، جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن، دفترخانه و … و مراحل استعلام داخل بافت بودن زمین را از این ارگانها پیگیری کنید.
البته همانطور که میدانید، نباید مراحل استعلام زمین روستایی را فقط از یک ارگان پیگیری کنید. برای مثال اگر استعلام زمین روستایی را در دهیاری انجام دادید، به سراغ شهرداری و ارگان های دیگر هم بروید تا اطمینان صد در صدی را داشته باشید.
چرا زمین چسبیده به بافت بخریم؟

خیلی از شماها این سوال در ذهن آنها وجود دارد که چرا زمین چسبیده به بافت بخریم؟ مگر زمین های چسبیده به بافت، همان زمین های بیرون بافت نیستند؟ پس چه سودی برای ما دارند؟
همانطور که گفتیم، زمین های چسبیده به بافت، همان زمین های بیرون بافت هستند؛ ولی با این فرق که در طرح بعدی وارد بافت میشوند. پس با این اوصاف میتوان گفت که زمین های چسبیده به بافت میتوانند گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری باشند. چرا؟ چون زمین های چسبیده به بافت دارای قیمت های کمتری نسبت به زمین های داخل بافت هستند؛ وقتی هم که این زمین ها وارد بافت شوند، عملا قیمت آنها دو برابر میشود که یعنی سود زیاد برای شما!
شرایط الحاق به بافت روستایی
در مرحله اول باید بدانید که الحاق به بافت، همان زمین های چسبیده به بافت هستند. حالا شرایط الحاق به بافت روستایی چیست؟
- فاصله نزدیک در حد 50 الی 100 متر تا بافت
- مشکلی از لحاظ استعلامات نداشته باشد.
ساخت خانه در خارج از بافت

همانطور که در بالا هم توضیح دادیم، ساخت خانه در خارج از بافت، کاملا غیرقانونی است و حتی شما نمیتوانید هیچ مجوزی برای ساخت خانه یا ویلا را در زمین های خارج از بافت بگیرید. بهتر است قبل از اینکه دچار مشکلاتی از این قبیل شوید، حتما قبل از خرید زمین، مراحل استعلام داخل بافت بودن زمین را انجام دهید که در بالا هم به طور کامل درباره استعلام برای خرید زمین صحبت کردیم.
جمع بندی

شما به عنوان شخصی که قصد خرید زمین در هر منطقه ای را دارید، باید حتما مراحل استعلام داخل بافت بودن زمین را انجام دهید؛ مگر اینکه هدف شما خرید زمین های خارج از بافت باشد که باز هم باید مراحل استعلام را انجام دهید تا مشکلات خاصی نداشته باشد.
در این مقاله ما سعی کردیم تا اطلاعات کاملی را درباره این موضوع، در اختیار شما قرار دهیم. اگر هر سوالی درباره این مقاله داشتید، میتوانید از قسمت کامنتها از ما بپرسید.