مجمه برون مازندران | طریقه تزیین مجمه + وسایل

مجمه برون مازندران | طریقه تزیین مجمه + وسایل

مجمه برون مازندران یکی از رسم و سوم عروسی در مازندران است که هنوز هم در بعضی از نقاط این استان انجام می‌شود. این مراسم به دست زنان اداره می‌شود و از خانه عروس تا خانه داماد ادامه دارد و وسایلی همچون کیک و شیرینی و قند و … را با خودشان حمل می‌کنند.

در ادامه همراه جای دنج باشید تا این رسم دوست داشتنی را کامل با هم بررسی کنیم.

مجمه برون مازندران

معرفی کلی مراسم مجمه برون مازندران

در بعضی مناطق مجمه برون را با اسم “مجمه وری” هم می‌شناسند؛ همانطور که در بالا هم گفتیم، این مراسم به دست خانم‌ها اداره می‌شود. معمولا این خانم‌ها از خانواده و یا آشناهای عروس هستند و تعداد کمی هم از خانواده داماد، در این جمع دیده می‌شود.

در این مراسم، خانم‌ها سینی‌های بزرگی (مجمه) را که از قبل داخلشان را با وسایلی به مانند خوراکی و عیدی پر کرده بودند، بر روی سر خودشان می‌گذارند؛

حالا در حالی که این سینی بر روی سر آنها قرار دارد، از خانه عروس به سمت خانه داماد حرکت می‌کنند؛ در این مسیر هم عده ای وجود دارند که شروع به رقص و پایکوبی می‌کنند که شادی مراسم بیشتر از قبل شود.

البته بعضی وقت‌ها هم، این خانم‌ها در داخل محل دور می‌زنند؛ چون با راه اندازی مراسم مجمه برون مازندران، به اهالی محل خبر می‌دهند که یک عروس در راه است!

مراسم مجمه برون مازندران

تزیین مجمه عروسی

در بالا گفتیم که یکسری وسایلی را از قبل در داخل سینی قرار می‌دهند و سپس بر روی سر خودشان می‌گذارند! در کل سعی می‌کنند که در تزئین مجمه عروسی، از خوراکی‌های شیرین و خوش طعم استفاده کنند که مثلا مهمانها، کام خودشان را شیرین کنند..

ولی در کل تزیین مجمه عروسی به عهده خانم‌هاست. آنها طبق همین خوراکی‌هایی که به آنها داده می‌شود، سعی می‌کنند تا به بهترین شکل، مجمه را تزیین کنند.

شاید این حرف برای شما خنده دار باشد؛ ولی مراسم مجمه برون مازندران از نمای بالا بسیار قشنگ است و یکی از دلایلش هم دقیقا همین تزیین سینی است؛ البته یکی از دلایلی که این خانم‌ها تصمیم می‌گیرند تا مجمه را تزیین کنند هم همین موضوع است.

تزیین مجمه عروسی

وسایل مجمه عروسی

تا اینجا پست مجمه برون مازندران گفتیم که وسایل داخل مجمه عروس، معمولا یکسری خوراکی‌های شیرین و خوش طعم هستند؛ ولی نگفتیم که چی هستند! در ادامه لیست کوتاهی از وسایل مجمه عروسی را به شما می‌گوییم.

  • میوه‌های مختلف (معمولا در هر سینی، یک نوع میوه قرار می‌دهند)
  • شیرینی‌های مختلف
  • دستمال کاغذی
  • یک پاکت به همراه پول
  • قند
  • نقل و نبات
  • و …

البته مواردی که در بالا گفتیم، محتویات داخل سینی هستند؛ چون معمولا خانم‌ها باید لباس محلی مازندران به تن کنند و اگر هم محلی نپوشیدند، لباس مجلسی نباید بپوشند!

پ.ن: اگر با لباس محلی زنان مازندرانی آشنا نیستید، به پست مربوطه مراجعه کنید.

همچنین یکسری افرادی هم در مراسم مجمه برون مازندران هستند که وظیفه آنها رقص و پایکوبی است؛ به این شکل که سعی می‌کنند تا مراسم را شاد نگهدارند و همچنین با آهنگی که می‌نوازند، به مردم‌های محل اعلام می‌کنند که “عروسی در راه داریم.”

و دوباره این موضوع را تکرار کنم که کل مدیریت این مراسم به عهده خانم‌هاست!

همچنین بخوانید: لباس محلی مازندران :قیمت، زنانه، مردانه و …

فیلم مجمه برون مازندران

اگر عکسهایی که در بالا گذاشتیم نتوانست حس این مراسم را به شما القا کند، پس حتما فیلم مجمه برون مازندران را که در ادامه برای شما قرار میدهیم را ببینید.

آداب و رسوم ازدواج در مازندران

اگر نگاهی به آلبوم عکس مادربزرگ و پربزرگ خودتان بیندازید، می‌فهمید که عروسی قدیمی مازندران رنگ و لعاب خاصی داشت؛ دقیقا یکی از دلایلی که باعث شده تا مازندران تبدیل به یکی از شادترین مناطق ایران شود هم همین عروسی های قدیمی است.

درواقع مجمه برون مازندران یکی از ده‌ها رسمی است که در عروسی‌های قدیمی مازندران انجام می‌شد؛ در ادامه سعی می‌کنیم تا چند نمونه دیگر از این رسم‌ها را برای شما معرفی کنیم:

عروسی در مازندران قدیم

1. مراسم قندشکنی در مازندران

مراسم قند شکنی تقریبا جزو اولین رسم ها در عروسی مازندران است؛ مراسم قندشکنی در مازندران در مراسم “اره سری” صورت می‌گیرد.

به این شکل که دو الی چند روز بعد از خواستگاری، یک مراسم کوچکی می‌گیرند تا صیغه محرمیت خوانده شود؛ حالا بعد از خواندن صیغه محرمیت، عاقد باید قند را بشکند؛ تکه ای از قند برای کسی است که قند را شکست و تکه‌های دیگر برای عروس است تا قند را به خانه شوهرش ببرد.

2. رسم جهیزیه در مازندران

رسم جهیزنه در مازندران مربوط به قبل از اجرای مراسم مجمه برون مازندران است. این جهیزه فقط شامل وسایل مورد نیاز بود؛ همانطور که این مراسم برای زمان قدیم بود، خوب قاعدتا هیچ یخچال و تلویزیونی هم وجود نداشت.

تمامی وسایلی که به عنوان جهیزیه برای عروس در نظر گرفته می‌شد را به خاطر داماد می‌بردند؛ البته عروس هم تا مدت‌ها باید در خانه مادرشوهر زندگی می‌کردند تا رسم خانه داری را یاد بگیرد.

در پست رسم جهیزیه در شمال بیشتر به این مورد پرداختیم؛ برای مطالعه بیشتر به این پست مراجعه کنید.

بیشتر از این نمی‌خواهیم که از موضوع اصلی دور شویم؛ ولی واقعا حیف بود که مراسماتی مثل مجمه وری از مراسمات عروسی ما حذف شد!

نظر شما درباره این مراسم چیست؟ شما تا حالا در این مراسمات شرکت کردید؟ مراسم مجمه وری را از نزدیک دیدید؟ شما می‌توانید نظرات خودتان را از قسمت کامنت برای ما بفرستید.

به بحث وارد شوید

مقایسه آگهی ها

مقایسه